...Veni, vidi, cookie...

Linzer Torte

20. března 2014 v 11:38 | Terezka |  Moučníky
Měla jsem pár dní doma poklad. Poklad v podobě kuchařky Pastries od Pierra Hermé, který mi půjčila Chez Lucie.
Opsala jsem si dva recepty a vyzkoušela tak trochu jinou cukrařinu. Malinko vyšší, řekla bych.
První byl Tarte au citron meringuée, recept s postupovými fotografiemi sepíši a zveřejním. Druhé byly Chou Ispahan, které jsem si sestavila ze dvou receptů a také na ně dojde. U obou receptů je potřeba mít doma cukrářský teploměr. Jelikož ne všichni třeba máte teploměr doma, nabízím Vám recept, který můžete vyzkoušet hned a ingredience jsou dostupné pro všechny.

Pečení je potřeba rozložit do dvou dnů. První den si připravíme těsto a náplň, druhý den koláč zkompletujeme a upečeme.

Malinové želé
400g malin (dala jsem mražené, které jsem rozmrazila a použila i se šťávou, kterou pustily)
260g jemného krystalového cukru
5g čerstvě vymačkané citrónové šťávy

Maliny ve foodprocesoru mixujeme 5min, přidáme k nim cukr a mixujeme ještě 30s.

Nalijeme do širokého kastrólu. Přivedeme k varu, za stálého míchání vaříme 3min, přilijeme citrónovou šťávu, zamícháme, sundáme ze sporáku a necháme vychladnout.

Pâte sablée se skořicí
3 celá vejce (ve skořápkách) vážící každé 60g
300g hladké mouky
7g prášku do pečiva
12g mleté skořice
280g změklého másla
70g moučkového cukru
1g soli
50g mandlové moučky
12g kvalitního tmavého rumu

Vejce vložíme do kastrólku s vodou a od bodu varu necháme vařit 10min. Rychle zchladíme, oloupeme, z vajíček vyjmeme žloutky.
V misce smícháme prosátou mouku, prášek do pečiva a skořici.

Do nádoby, která patří k robotu dáme změklé máslo, cukr, sůl, 60g uvařených žloutků, mandlovou moučku a rum.

Zasypeme moučnou směsí se skořicí a práškem do pečiva.

Hákem na těsto rychle zpracujeme těsto, ze kterého utvoříme kouli, trošku zploštíme a zabalenou do potr. fólie nebo mikrotenového sáčku uložíme do lednice, kde bude odpočívat.


Následující den vyndáme těsto z lednice, vyválíme placku o tloušťce 3mm a vykrojíme kolo o průměru 28cm. Zbylé těsto zpracujeme a vyválíme z něj obdélník dlouhý 24cm. Vvyválená těsta nyní vložíme do lednice na 30min.
24cm formu na koláč vymažeme máslem, vložíme do ní kruh těsta a okraje přitiskneme na boky formy.


Na těsto nalijeme připravené malinové želé.

Z vychlazeného těsta obdélníkového tvaru nakrájíme pásky 24cm dlouhé a 5mm široké a naaranžujeme je na koláč tak, aby vznikl požadovaný vzor.
Nyní je čas na předehřátí trouby, nastavíme ji na 170C a než se nahřeje, připravíme si glazuru na potření.

Glazura
1 žloutek
malá špetka soli
špetka jemného krystalového cukru

Všechny ingredience smícháme v misce a štětečkem potřeme mřížku na koláči.


Takto připravený koláč vložíme do předehřáté trouby a pečeme 30min.
Před vyndáním z formy necháme koláč pořádně vychladit.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Nikki Nikki | 20. března 2014 v 11:47 | Reagovat

Ahoj, mohla bych Tě poprosit o hlas pro svého mazlíčka Aaronka? Pokud by jsme od Tebe hlas dostali, velmi by nás to potěšilo.
http://hobby.blesk.cz/soutez/nejpes/2014/profil/5280/aaron/
Moc děkujeme předem. :)

2 Dagmar Dagmar | Web | 27. března 2014 v 20:59 | Reagovat

Moc se ti povedl, je dokonalý, opravdu jsme si pošmákly! To těsto je moc dobré a je fajn, že je tak tenké. Jen tak dál ;-)
Zdraví D+A

3 Terezka Terezka | 8. dubna 2014 v 12:23 | Reagovat

2: Dagmar,
to jsem ráda, že to akorát vyšlo na vaší návštěvu Prahy. Dnes byly miniverze...

4 Joina Joina | Web | 26. září 2014 v 16:46 | Reagovat

Hmm vypadá to užasně a na vršek by se hodila šlehačka ;)

5 Terezka Terezka | E-mail | 27. září 2014 v 11:48 | Reagovat

4: Joina,
uáá, tak s tím tedy nechci mít nic společného, šlehačka se mi k tomu tedy ale vůbec nehodí..

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama