...Veni, vidi, cookie...

The Daring Bakers: April - Easter Breads

27. dubna 2014 v 19:25 | Terezka |  The Daring Bakers
Dubnová výzva, kterou hostila Wolf z blogu Wolf's Den mě, popravdě, nejdříve malinko zklamala. Čekala jsem něco náročného, zajímavého a chtěla jsem si po vynechání březnové výzvy, kdy se mi fakt nechtělo dělat nugát, resp. turrón, spravit chuť. A zadání znělo, že jsme měli upéct nějaké velikonoční chléb, lépe řečeno nějaký bochánek, či pečivo, které se buď peče v naší zemi nebo nám prostě chutná.

Věděla jsem, že stejně domů budu péct mazanec a do kavárny si v premiérovém hlasování hosté vybrali Hot cross buns. Nakonec Vám nabízím dva druhy Hot cross buns, mazanec tu nečekejte. Zkoušela jsem jej podle Dity P. z dubnového Albert magazínu a vůbec se mi to těsto už od začátku nezdálo, nakonec jsem dosypávala snad 150g mouky a z trouby jsem vytahovala mazanec ve tvaru napoleonské čepice.

Tentokrát bez postupových fotek, které se mi záhadným způsobem někam ztratily (čti: omylem jsem je smazala).

Hot cross buns I.

Ingredience:
Těsto:
450g hladké mouky (1/3 z toho je žitná hladká chlebová)
65g cukru
55g másla pokojové teploty
21g droždí
3/4 lžičky mletého nového koření
3/4 lžičky mušk. oříšku
3/4 lžičky skořice
1/4 lžičky mletého koriandru
1/4 lžičky mletého zázvoru
1/4 lžičky mletého hřebíčku
1 velké vejce
180ml vlažného mléka 150g sušeného ovoce, správně černého rybízu, korintek a kandované kůry. Já jsem dala brusinky, korintky a domácí kandovaný citrón i s kůrou

Těstíčko na kříže
50g mouky (stejná jako do těsta)
1/2 lžičky moučkového cukru
2 lžíce vody

Na potření po upečení:
2 lžíce cukru krupice
1 lžíce vody

Postup:

Z části mléka, lžičky cukru a droždí si připravíme kvásek. Necháme vzejít na teplém místě. Mouku s kořením a solí promneme s máslem, až mám vznikne drobenka. Přilijeme kvásek, cukr, zbylé mléko a vejce. Hněteme asi 5min, robot si s tím hravě poradí. Přisypeme sušené ovoce a ještě tak 5min necháme vypracovat elastické a nelepivé těsto. Mísu vytřeme olejem, vložíme do ní těsto, přikryjeme potr. fólií a necháme 1,5h kynout. Po vykynutí ručně vyboucháme z těsta vzduch, vytvarujeme 12 stejně těžkých koulí, naskládáme s dostatečnými rozestupy na plech vyložený pečícím papírem a přikryté necháme ještě půl hodiny nakynout. Zatímco bochánky odpočívají, prostým smícháním surovin na těstíčko vytvoříme pastu, přendáme do trezírovacího sáčku a na bochánky nastříkáme kříže.
Vložíme do trouby předehřáté na 200°a pečeme 10min. Poté teplotu snížíme na 160°a pečeme dalších 15min.
Zatímco se bochánky pečou, připravíme si cukrový sirup na potření. Smícháme cukr s vodou a na mírném ohni svaříme na cca 70°- 80°. Po vytáhnutí z trouby bochánky ihned potíráme.


Hot cross buns II.

Recept jsem použila z Joy of baking

240ml mlék
7g sušeného droždí
1/2 lžičky cukru krystal
455-520g hladké mouky
55g světlého třtinového cukru
1 lžička skořice
1/4 lžičky mletého hřebíčku
1/4 lžičky muškátového oříšku
1/4 lžičky mletého nového koření
sůl
70g rozpuštěného másla
1 velké vejce
80g sušených brusinek a kandovaného citrónu
80g rozinek

Postup:
Ve vlažném mléce rozmícháme droždí a půl lžičky cukru. Přikryjeme a necháme vzejít kvásek.
V míse od elektrického mixéru smícháme suché ingredience, přidáme vzešlý kvásek a nástavcem "hák na těsto" provlhčíme suché ingredience. Přidáme máslo, vejce a nakonec sušené ovoce.
Vzniklé těsto vložíme do mísy vymazané olejem a necháme kynout 1,5-2h přikryté potr. fólií.
Vykynuté těsto zpracujeme na pracovní desce, abysme z něj dostali vzduch a vytvarujeme 12 bochánků. Položíme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem smíchaným se lžící mléka a necháme přikryté ještě 1h nakynout.
Troubu předehřejeme na 200°a před vložením bochánků do trouby ještě jednou potřeme a nůžkami nebo ostrým nožem nařízneme do tvaru kříže. Pečeme 15min nebo do tmavě zlaté barvy.
Já jsem nepoužívala na závěrečné dekorování bílkovou polevu, ale kříže jsem zvýraznila marcipánem.
Tyto mi chutnaly daleko více, byly krásně vláčné a měkké.


Určitě je vyzkoušejte, podle tradice se ale pečou pouze na Velký pátek, takže máte rok na to, uložit si recept na dobře zapamatovatelné místo, protože Hot cross buns za to rozhodně stojí.

Děkuji tímto Wolf za výzvu, která nakonec nebyla nijak zvlášť složitá, protože vzhledem k objemu, který v současné době peču, bych nic složitějšího vážně časově nezvládla.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama