...Veni, vidi, cookie...

The Daring Bakers: August 2014 -Kürtőskalács /Trdelník a Ensaimada

27. srpna 2014 v 13:49 | Terezka |  The Daring Bakers
Tento měsíc nás vyzvala Swathi z blogu Zesty South Indian Kitchen, abychom upekli trdelník nebo ensaimadu, španělské pečivo z Mallorky. Trdelník zná většina z Vás z poutí, náměstí a trhů, ale možná málokdo ví, že původně pochází z Transylvánie, kde se peče při svatbách a křtinách a tradičně se peče na otevřeném ohni.

Já jsem si vybrala trdelník, který jsem upekla podle následujícího receptu:

500g polohrubé mouky
80g rozpuštěného másla
2 vejce
3 lžíce moučkového cukru
42g droždí
250ml mléka
špetka soli

máslo na potření trubiček a vejce na potření
skořice, cukr a nasekané ořechy na obalení


Postup:

V misce rozmícháme droždí se lžičkou cukru a zalijeme mlékem. Necháme vzejít kvásek.
Do velké mísy nebo kdo má, do mísy od robotu, nasypeme mouku, trošku osolíme, nalijeme rozpuštěné máslo, přidáme cukr, rozšlehaná vejce a vzejitý kvásek.
Těsto důkladně propracujeme nebo necháme robot, aby tuto práci vykonal za nás. Mísu přikryjeme potr. fólií a necháme 30-45min vykynout.
Na lehce pomoučenou pracovní desku přendáme těsto, které vyválíme na obdélník, ze kterého nakrájíme pásky.
Trubičky na kremrole nebo alobalem omotaný váleček na těsto nám poslouží jako trdlo. Potřeme důkladně máslem a navineme proužky tak 3 - 4 kolem dokola. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, obalíme ve směsi skořice, cukru a ořechů nebo kdo chce, jen ve skořici a cukru a postavíme na plech vyložený pečícím papírem.

Necháme ještě 20min nakynout. Troubu si mezitím předehřejeme na 180°C a pečeme 10 - 15min, dozlatova.
Ještě teplé opatrně sundáme z forem a necháme na mřížce vychladnout.

Je pravda, že jsem neměla moc reprezentativní kousky, protože těsto jsem měla dost vysoké a svojí vahou se mi při pečení trošku svezlo dolů. Nicméně jsem se rozhodla, že i přesto Vám ukážu, jak si doma připravit tuto pochoutku. Asi mi ale nebylo přáno, protože než jsem začala článek psát, stáhla jsem si fotky do počítače a omylem vše vymazala. Našla jsem akorát jednu fotku, kterou jsem posílala kamarádce...


Doporučuji ale k vyzkoušení, je to zábava a určitě své blízké potěšíte. S nadcházejícím podzimem je to to pravé ořechové k hrnku horkého čaje, to mi věřte.

Děkuji tímto Swathi za možnost si trdelník doma vyzkoušet!
Dear Swathi, thank you very much for the opportunity to try the chimney cake, eventhough I didnt find it during my visit at Dracula castle in Romania few years ago. Chimney cake is very popular in the Czech republic, so you can fnd it at every christmas market here.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Z Z | E-mail | Web | 27. srpna 2014 v 13:59 | Reagovat

díky za recept, určitě vyzkouším :)

koukni se ke mě na blog :)
styleandmacarons.blogspot.com

2 swathi swathi | E-mail | Web | 27. srpna 2014 v 23:28 | Reagovat

I like the mold for chimmeny cake, glad you liked the challenge.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama