...Veni, vidi, cookie...

Black Forest Cake

2. září 2014 v 14:03 | Terezka |  Pierre Hermé
Kdo má rád višně v čokoládě, Mon Cheri nebo kirsch? Já strašně a vždycky, když dostanu bonboniéru, tak jako první sním bonbóny zabalené a těším se z toho, když je náplň tekutá a je tam opravdu višně.
Vzhledem k tomu, že měla moje máma na konci srpna narozeniny a v sobotu měli přijít na návštěvu, bylo nad slunce jasné, že dárkem bude dort. No a pro mě jasná příležitost k upečení dortu, nad kterým jsem již teoreticky strávila dost času, protože je potřeba si recept opravdu několikrát pečlivě přečíst, rozvrhnout co a kdy nachystat, aby pak konečné sestavení bylo bez jakýchkoli zádrhelů.
Recept Vám předkládám už s návodem, jak si práci rozvrhnout a říkám Vám, že to není nakonec tak složité, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Recept pochází z knihy Chocolate Desserts by Pierre Hermé, kterou napsala Dorie Greenspan.

Budeme potřebovat:
1. Sirup na potření korpusů (můžeme připravit 3 dny předem)
2. Marinované třešně (připravíme 1 den předem)
3. Čokoládovou šlehačku (připravíme 1 den předem)
4. Kakaový korpus (upečeme 1 den předem)
5. Vanilkový krém s kirschem (připravíme bezprostředně před kompletováním dortu)
6. Šlehačku na potření celého dortu (připravíme, až když máme celý dort sestavený)

1. Sirup

70g cukru krystal
70g studené vody

2 lžíce vody
2 lžíce kirsche

V kastrůlku smícháme cukr a vodu a na mírném ohni přivedeme k varu. Jakmile začne sirup vřít, sejmeme ze sporáku, necháme schladit na pokojovou teplotu a přimícháme 2 lžíce vody a 2 lžíce kirsche. Nalijeme do skleničky a uložíme do lednice.


2. Marinované třešně

125g portského vána
2 lžíce čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
4 lžíce celého pepře
1 malý svitek skořice
1 proužek citrónové kůry
170g třešní z kompotu, vypeckovaných

Všechny ingredience, kromě třešní, vložíme do kastrůlku a přivedeme k varu. Přidáme třešně, zmírníme plamen a pomalu vaříme 2 min. Sejmeme kastrůlek z ohně a necháme marinovat do druhého dne.


Před použitím třešně vyjmeme z nálevu a mezi papírovými utěrkami pořádně osušíme.

3. Čokoládová šlehačka (neboli pařížská šlehačka)

375g smetany ke šlehání
1 lžíce cukru
65g hořké čokolády

Smetanu a cukr přivedeme v kastrůlku k varu, sejmeme ze sporáku a vmícháme nasekanou čokoládu.

Rychle rozmícháme a přelijeme do mísy, která je dost velká na to, abychom v ní mohli šlehačku druhý den vyšlehat.

Přikryjeme potr. fólií a dáme do ledničky. Těsně před použitím pak mísu posadíme do větší mísy naplněné studenou vodou a ledem a rychle vyšleháme. Konzistence musí být tuhá, ale pořád musí být zachována jemnost a lehkost krému, takže pozor, ať ji nepřešleháte.


4. Kakaový korpus

35g kakaa
35g hladké mouky
35g kukuřičného škrobu
75g másla
8 žloutků
150g cukru
6 bílků

Troubu si předehřejeme na 180°C a kulatou dortovou formu o průměru 20cm si vymažeme máslem a vyložíme pečícím papírem.
Kakao, hladkou mouku a kukuřičný škrob prosijeme do misky a odložíme stranou. Máslo necháme rozpustit a dojít pokojové teploty.

V míse určené k el. šlehači začneme šlehat bílky se špetkou soli. Jakmile jsou již skoro vyšlehané, přidáme 75g cukru. Tuhý sníh přendáme do jiné mísy a odložíme. Do mísy, ve které se šlehaly bílky, nalijeme žloutky a společně se zbylými 75g cukru šleháme 5min. Do vyšlehaných žloutků nasypeme 1/4 směsi mouky, kakaa a kukuřičného škrobu, přidáme 1/4 vyšlehaných bílků a lehce promícháme.

Přidáme další část bílků, zbytek suchých ingrediencí, máslo a opatrně promícháme.

Nakonec lehce vmícháme zbylý sníh.Těsto rovnoměrně rozetřeme do připravené formy a pečeme 20-25min.

Po upečení necháme vychladnout na mřížce, vyndáme z formy, zabalíme do pot. fólie a uložíme do lednice.


5. Vanilkový krém s kirschem

375g smetany ke šlehání
semínka ze čtvrtky vanilkového lusku
2 a 1/2 lžičky práškové želatiny nebo 3g plátkové želatiny
1 lžíce studené vody
1 lžíce kirsche (dala jsem 2)

Do kastrůlku nalijeme 60g smetany, smícháme s vanilkovými semínky, přivedeme k varu a odstavíme. Necháme takto louhovat 10min.
Želatinu si připravíme podle návodu, já používám radši plátkovou, takže záleží na vás. Necháme nabobtnat v troše vody a pomalu zahříváme. Vymačkáme a smícháme s vanilkovou smetanou. Přilijeme kirsch.

Směs musí dojít pokojové teploty.Zbylou smetanu vyšleháme dotuha, čtvrtinu přendáme do kastrůlku s vanilkovou směsí se želatinou, promícháme a vše vrátíme k vyšlehané smetaně. Opatrně promícháme. Krém musí být použit do 15min.


6. Šlehačka na potření dortu

200ml smetany vyšleháme s 1 lžící moučkového cukru a okamžitě použijeme.


Sestavení dortu:



Korpus dvakrát prokrojíme. Okruží z dortové formy nebo nastavitelný prstenec, který musí mít alespoň 6cm na výšku položíme na dortovou podložku. Spodní patro položíme řeznou stranou nahoru do okruží a potřeme sirupem.

Polovinu vanilkového krému rovnoměrně rozetřeme, poklademe okapanými třešněmi


a naneseme druhou polovinu krému.

Přiklopíme prostředním korpusem, lehce přitlačíme. Korpus potřeme sirupem a potřeme 2/3 připravené čokoládové šlehačky.

Přiklopíme vrchním korpusem a potřeme opět sirupem.

Nahoru natřeme zbylou 1/3 čokoládové šlehačky.

Mělo by to vyjít zároveň s hranou okruží.

Takto sestavený dort uložíme do lednice a necháme 2-3h vychladit.
Po uplynutí doby určené na chlazení dortu vezmeme fén a okruží z boku nahřejem.

Jde pak krásně vytáhnout nahoru a dort bych už klidně podávala takto, v "naked" stylu.

Jelikož se ale jedná o dort určený jako dárek, potřeme boky vyšlehanou oslazenou smetanou a nahoře vytvoříme nepravidelný okraj. Zdobíme dle fantazie, já jsem se držela Pierra a ozdobila hoblinami, i když trochu jinými a naloženými třešněmi.

Před podáváním ještě necháme vychladit.
Dort je strašně jemný, lehký, vláčný a vůbec není sladký. Doporučuji to vyzkoušet, Pierre je vážně ďábel!

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 kdyzvarichlap kdyzvarichlap | Web | 8. září 2014 v 11:17 | Reagovat

Vypadá skvěle, ono vůbec ovocná mírně nakyslá složka do krémových dortů je skvělý nápad, který sráží jejich chuťovou těžkost.

2 Moni Moni | 13. září 2014 v 8:57 | Reagovat

Slo by to i v standardni dortove forme ? Mam dojem ze ta na obrazku ma vyssi okruzi.

3 kuchtimeslaskou kuchtimeslaskou | 13. září 2014 v 11:19 | Reagovat

Tomu říkám pořádný recept na dort! Ty krémové jsou zaručeně nejlepší a ty třešně to určitě ještě vylepšily. Vypadá opravdu fantasticky! :))

4 Maskrtnica Maskrtnica | Web | 15. září 2014 v 9:28 | Reagovat

Moc krásnej, taky se mi líbí už bez potření:)

5 toffo toffo | 18. září 2014 v 11:28 | Reagovat

Terezko, jestli koukám dobře, vidím tě na titulce Gurmetu, gratuluju a mám radost. Nový Gurmet jsem ještě neměla možnost koupit, tady na vesnici je vyprodaný, ale Food i Apetit stále zbývá.

6 Terezka Terezka | E-mail | 18. září 2014 v 13:49 | Reagovat

1: kdyzvarichlap:
ty tresne jsou neuveritelne, to macerovani jim dava vynikajici chut. A on neni prave vubec sladky.

7 Terezka Terezka | E-mail | 18. září 2014 v 13:51 | Reagovat

2: Moni,
jak jsem psala, to okruží musí mít alespoň 6cm, a jde o to, že jej pak, sundáte tahem nahoru a nevím, jak byste to s klasickou dortovou formou provedla. leda použít jen to okruží bez dna, ale abyse Vám podařil dobře navrstvit, musí být prostě dostatečně vysoké.

8 Terezka Terezka | E-mail | 18. září 2014 v 13:52 | Reagovat

3: kuchtimeslaskou,
mockrát děkuji, byl vážně parádní! dala jsem si dva řezy do mrazáku a snědla je jako black forest zmrzlinu. moc dobré!

9 Terezka Terezka | E-mail | 18. září 2014 v 13:52 | Reagovat

4: Maskrtnica,
až ho budu dělat příště, bude nahatý, to je jasná věc! :)

10 Terezka Terezka | E-mail | 18. září 2014 v 13:53 | Reagovat

5: toffo,
joooooo, vidíš dobře :) už jsem dávala článek a zítra dám i sken do článku. My předplatitelé máme výhodu, že ho máme dnes. Nechci ale ochudit ty, co si ho koupí zítra o překvapení:)

11 Michaela Michaela | 19. září 2014 v 15:19 | Reagovat

Dort je krásný! Ráda bych ho udělala také jako dárek. Musím ho ale odevzdat den předem, tak by asi bylo lepší zvolit naked variantu, že? Děkuji..

12 Terezka Terezka | E-mail | 20. září 2014 v 19:53 | Reagovat

11: Michaela,
přesně, jak píšete, já bych také udělala radši naked.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama