...Veni, vidi, cookie...

The Daring Bakers: September 2014 - Koláče/Kolache

27. září 2014 v 19:45 | Terezka |  The Daring Bakers
Takže! Moje drahá kamarádka Lucie je tak strašně šikovná a ví se to už všude na světě, že hostila zářijovou výzvu Odvážných pekařů a vybrala tři tradiční koláče. Pražský, chodský a malé moravské (dvojctihodné).
Mohla jsem to spláchnout při pečení jednoho z asi 6 Pražských koláčů, které jsem za poslední dva měsíce pekla na objednávku, ale to by byl tak trochu podvod. Dvojctihodné mi také neprošly a sama vyzyvatelka mi řekla, že musím prostě upéct koláč Chodský.
Tento měsíc jsem ale měla strašně moc pečení, přes sto svatebních cupcakes a několik dortů a do toho svoji novou práci, takže času opravdu strašně málo. Jenže...já bych jí to prostě nemohla udělat, navíc, když v samotné výzvě napsala, že recept na dvojctihodné je ...from my dear friend Terezie...takže jsem dnes v 5 ráno, kdy už jsem byla normálně po snídani, zadělala těsto na chodské koláče...použila jsem recept z Regionální kuchařky Petry Pospěchové, dělala jsem poloviční dávku. Recept uvádím v původním znění.

Ingredience:
750g polohrubé mouky
110g krupicového cukru
1/2 lžičky soli
125g másla
35g droždí
250ml mléka
1 vejce
1 žloutek
1 vanilkový cukr
kůra z 1/2 citrónu
50ml rumu

Tvarohová náplň:
750g tučného tvarohu (v kostce)
125ml smetany ke šlehání
70g krupicového cukru
2 lžíce rumu
citrónová kůra
vanikový cukr
(125g másla a 2bílky jsem oproti původnímu receptu vynechala)

Povidlová náplň:
400g povidel
50g moučkového cukru
rum dle chuti

mandle na ozdobu

Postup:

Droždí rozetřeme s troškou cukru, zalijeme trochou mléka a necháme vzejít kvásek. Mouku smícháme s cukrem, solí, vanilkovým cukrem. Přidáme žloutek, vejce, zbylé mléko, změklé máslo, citrónovou kůru, rum a vzešlý kvásek.

Důkladně (v robotu s nástavcem typu hák) vypracujeme a necháme v olejem vytřené míse hodinu kynout.

Mezitím si připravíme tvarohovou náplň. Tvaroh zastudena utřeme s cukrem, přidáme smetanu, rum a citrónovou kůru. Povidla rozmícháme s cukrem a naředíme rumem.
Vykynuté těsto rozdělíme na 7 stejných dílů.
Válečkem rozválíme do kruhu, přendáme na pečící papír a vytvoříme okraje. Necháme takto nenaplněné kynout ještě asi 15min.

Rozšlehaným vajíčkem potřeme okraje koláčů.

Dle své vlastní fantazie zdobíme. Jsou dva druhy koláčů, koláče dolské a koláče horské a liší se způsobem zdobení.


Pečeme na 180°C 25 - 30min.

Děkuji moc Lucii za to, že jsem mohla být i trochu jejím poradcem během přípravy výzvy a moc se těším na všechny fotky od ostatních členů fóra Odvážných pekařů.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Makey-Cakey Makey-Cakey | E-mail | Web | 1. října 2014 v 21:21 | Reagovat

These look so pretty - it seems a shame to eat them! I hope they tasted delicious too :-)

2 Terezka Terezka | E-mail | 2. října 2014 v 5:55 | Reagovat

1: Makey-Cakey,
they were delicious!!
thank you for stoping by

3 Míša Míša | 2. října 2014 v 18:59 | Reagovat

Ty vypadají fakt nádherně. Úplně jako svatební :-)http://cookingwithsusa.blogspot.cz

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama