...Veni, vidi, cookie...

The Daring Bakers: October 2014 - Austrian Sachertorte

27. října 2014 v 7:34 | Terezka |  The Daring Bakers
Měsíc se s měsícem sešel a máme tu výsledky další výzvu Odvážných pekařů. Jsem na sebe zvlášť pyšná, že jsem stihla výzvu včas, jelikož celý měsíc jsem pekla jako o závod a vše vyvrcholilo focením vánočního čísla Gurmetu, na které se těšte, protože takovou sbírku receptů, které jsme daly dohromady, uvařily, napekly a vyfotily, tu si nesmíte nechat ujít. Ale teď už ke slibované výzvě, ze které jsem měla velkou radost.
Tentokrát si pro nás Korena, která bloguje na Korena in the Kitchen připravila rakouský Sacher.
Jasně, že to není ten originál, protože recept na něj mají jen ve Vídni, ale dala bych ruku do ohně za to, že tento se originálu dost přibližuje.
Měli jsme za úkol držet se daného receptu na korpus, připravit meruňkovou glazůru, čokoládovou polevu, se kterou měli snad všichni potíže, co jsem tak pročítala ve fóru a napsat na dort nápis Sacher.
Parádně mi to vyšlo i na zítřejší mámin svátek, takže splním i důkladné rozležení, protože teprve pak chutná dort ještě lépe než čerstvě upečený.

Ingredience:

Korpus:
hořká čokoláda nasekaná na kousky 180 g
máslo změklé 125 g
moučkový cukr 125 gvejce 6 ks pokojové teploty
vanilkový extrakt 5 ml
cukr krystal 100 g
hladká mouka 125 g
špetka soli

Meruňková glazůra:
meruňkový džem 400 g
rum 30 ml

Čokoládová poleva:
voda 125 g
cukr krystal 250 g
hořká čokoláda 250 g

Čokoláda na ozdobení:
hořká čokoláda 50 g
slunečnicový olej pár kapek

Postup:

1. Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni a nechte zchladit.

2. Žloutky oddělte od bílků, dejte stranou a bílky vlijte do šlehací mísy. Přidejte lžíci cukru a šlehejte. Jakmile jsou bílky téměř našlehané, dosypávejte postupně všechen cukr krystal, až Vám budou držet po vyndání šlehací metly špičky sněhu.

3. Přendejte sníh do mísy a do čisté šlehací nádoby dejte máslo, vyšlehejte do krémova, přisypte opatrně všechen moučkový cukr a šlehejte. Poté po jednom zašlehejte odložené žloutky. Vznikne Vám krásně nadýchaná pěna.


4 Zašlehejte zchladlou čokoládu.

5. Předehřejte si troubu na 190°C. Stěrkou vmíchejte polovinu prosáté mouky se špetkou soli, půlku bílků, poté opět mouku a nakonec zbytek sněhu.


6. Do pečícím papírem vyložené 23cm formy nalijte těsto, uhlaďte a pečte 35 - 40 minut.


7. Upečený korpus Vám na popvrchu popraská, což je ale v pořádku, tak to má být. Vyjměte z formy a nechte na mřížce úplně vychladnout.

8. Zatímco korpus stydne, připravte si meruňkovou glazůru. Rozmíchejte džem s rumem a svařte asi 5 minut, džem trochu zhoustne. Propasírujte přes jemné sítko.

9. Vychladlý korpus otočte vzhůru nohama, abyste měli nahoře krásně rovnou plochu, podélně rozřízněte a potřete polovinou meruňkové glazůry. Sestavte dort, celý ho, i z boku, potřete a nechte pořádně vychladit.


10. Připravte si čokoládovou polevu, a to tak, že svaříte cukr na nitku. Do kastrůlku nalijte vodu,přidejte cukr a vařte 5-7 minut. Do horkého rozvaru nasypte nasekanou čokoládu, rozmíchejte a ihned dort polévejte.

Měli byste získat krásně hladkou a lesklou polevu, což je tedy, asi největší úskalí celého receptu. Na Sacher nepatří ani ganache, ani rozehřátá čokoláda, ani jiná poleva, takže i když nebude výsledek dokonalý, bude Vás hřát pocit, že jste se co nejvíce přiblížili originálu.

11. Na zdobení si rozehřejte čokoládu, přidejte pár kapek slunečnicového oleje a naplňte trezírovací sáček. Snažte se napsat co nejozdobněji dovedete nápis Sacher a popřípadě můžete ještě nějakou tu dekoraci přidat. Nezapomeňte ale, že méně, je více :)


12. Podávejte s vyšlehanou smetanou.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Korena Korena | E-mail | Web | 28. října 2014 v 2:46 | Reagovat

Beautiful job - I love your piping on top! Thanks for taking on the challenge this month :)

2 Lucka Lucka | 2. března 2015 v 14:27 | Reagovat

Dort byl výborný! Jen ta poleva se nepovedla, asi jsem cukr nesvařila na tu správnou nitku... Tak jsem k té čoko drobence přidala trochu smetany a znovu polevu rozehřála, ale stejně nebyla tak hladká ani lesklá.

3 Janie Janie | E-mail | 3. května 2015 v 14:04 | Reagovat

jak svařit cukr na nitku? děkuji

4 toffo toffo | E-mail | Web | 23. listopadu 2015 v 6:21 | Reagovat

Terezko, ty jsi tento svůj text poskytla do výzvy listopadového Gurmetu :-)!

5 account account | E-mail | Web | 9. června 2017 v 12:04 | Reagovat

Parádně mi to vyšlo i na zítřejší mámin svátek, takže splním i důkladné rozležení, protože teprve pak chutná dort ještě lépe než čerstvě upečený.
?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama