...Veni, vidi, cookie...

The Daring Bakers: March 2015

28. března 2015 v 10:59 | Terezka |  The Daring Bakers
Ano, je to tak. První letošní příspěvek, na konci března. Navíc den po zveřejnění, ale přiznávám, že jsem měla upečeno, jen jsem včera prostě neměla sílu sepsat článek, takže budeme dělat, že je 27. 3. a právě dnes se zveřejňují výsledky březnové Výzvy pro odvážné, kterou, tentokrát, hostila Korena z blogu Korena in the Kitchen.

Vyzvala nás, abychom připravili klasický francouzský moučník, Tarte Tatin. Povinně jsme museli udělat domácí listové těsto, náplň jsme mohli vybrat podle sebe, klidně mohl být koláč slaný. Měla jsem původně v plánu lilek s pepřem nasladko, ale jelikož dělám milion věcí najednou, tak jsem byla ráda, že jsem zvládla tenhle, klasický. Nikdy jsem ho ještě nedělala, tak jsem ráda, že jsem začala klasikou a teď už můžu jen obměňovat náplně.

Dělala jsem rychlé listové těsto, které zvládne, skutečně, každý. I když mým favoritem je obrácené listové od Pierra Hermé, tak tentokrát prostě muselo jít stranou. Ale i tohle je výborné, už jen proto, že je domácí a ze skutečného másla.

Ingredience:
Listové těsto
hladká mouka 125 g
sůl 1/4 lžičky
máslo 140 g
ledová voda 60 ml

Náplň
jablka střední 7 ks
šťáva z 1/2 citronu
cukr krystal 265 g
máslo 85 g
sůl 1/4 lžičky

1. mouku se solí ve foodprocessoru zpracujte se studeným máslem tak, aby vám připomínala drobenku.
2. přilijte ledovou vodu a rychle vypracujte těsto.
3. vyklopte těsto na pracovní plochu a vytvořte z těsta čtverec. Dejte pozor, abyste těsto nepřepracovali, musí v něm pořád být vidět kousky másla.
4. Lehce poprašte pracovní desku moukou a vyválejte obdélník 25 cm dlouhý. Přeložte jako dopis na třetiny a nechte 20 minut odpočinout zabalené v potravinové fólii v lednici. Po zchladnutí těsto otočte o 90°a postup opakujte. Nechte těsto vždy chvilku v lednici odpočinout, aby se pěkně tvořily vrstvy. Celkem byste měli překládat 5x.
5. Po posledním přeložení nechte těsto přes noc odpočinout v lednici.
6. Jablka oloupejte a zbavte jádřince. Rozkrájejte na čtvrtky nebo osminky a v míse smíchejte s citronovou šťávou a 65 g cukru. Nechte 15 minut stát, což pomůže tomu, že jablka nepustí tolik vody do karamelu.
7. V pánvi s těžkým dnem rozpusťte máslo a přidejte zbytek cukru (200 g). Směs bude připomínat mokrý písek a postupně se začne cukr tavit na karamel.

Tenhle krok bych změnila a udělala karamel příště, jak jsem zvyklá. Rozpustit cukr a pak zašlehat máslo. Jelikož jsem se držela původního receptu, cukr jsem rozpouštěla asi 40 minut :(
8. Nakonec vmíchejte sůl a přidejte jablka zbavená vody, kterou pustila. Vařte za stálého obracení asi 20 minut.


9. Jelikož mám pánev s plastovým držadlem, vyložila jsem si 20 cm dortovou formu pečícím papírem a jablka v karamelu rozložila na dno. Polila karamelem z pánve a nechala trošku zchladnout. Zvenku jsem formu pro jistotu obalila alobalem, kdyby chtěl třeba karamel vytékat ven. (nevytékal :)
10. Zatímco jablka chladnou, vyválejte si těsto, obkreslete formu nebo pánev a nožem vyřízněte odpovídající kruh. Na jablka ve formě položte těsto.

11. Těsto nařízněte, aby mohla unikat pára a vložte do trouby předehřáté na 190 °C a pečte 30 minut.


12. Po půlhodině zvyšte teplotu v troubě na 200 °C a pečte ještě asi 10 minut, abyste měli jistotu, že je těsto skutečně dobře propečené.

13. Podávat můžete s kopečkem creme fraiche nebo vanilkovou zmrzlinou. Já jsem koláč darovala, takže vím jen zprostředkovaně, že byl vynikající. No, ještě aby ne, že jo :)

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Korena Korena | E-mail | Web | 29. března 2015 v 1:00 | Reagovat

Whoever received this tarte Tatin as a gift was very lucky! It looks delicious. Thanks for baking along this month Terezka :)

2 Míša Míša | E-mail | Web | 5. dubna 2015 v 7:40 | Reagovat

Aaaach, tarte Tatin zbožňuju. Poprvé jsem ho jedla přímo ve Francii a úplně jsem se do něho zamilovala. Povedl se ti :-)

www.cookingwithsusa.blogspot.cz

3 Lada Lada | 12. května 2015 v 12:42 | Reagovat

Kvalitní catering se někdy hodí i těm nejlepším kuchařkám, například na firemních akcích:

http://www.catering-rauty.cz/catering

4 Danča Hájková Danča Hájková | Web | 31. března 2016 v 20:16 | Reagovat

Super inspirace, určitě se budu vracet. Děkuji moc :-)

5 Natty Natty | Web | 10. května 2016 v 15:01 | Reagovat

Mňam, tak tuhle dobrůtku bych ochutnala. :-) Pěkný den.

6 Marissa Girl Marissa Girl | E-mail | Web | 18. března 2017 v 11:17 | Reagovat

Dobrý článek. Můj manžel to líbilo.

7 Maria Maria | E-mail | Web | 20. března 2017 v 17:13 | Reagovat

Dobrý recept. Moje dcera Anna byl potěšen.

8 hotmail hotmail | E-mail | Web | 9. června 2017 v 12:02 | Reagovat

Nikdy jsem ho ještě nedělala, tak jsem ráda, že jsem začala klasikou a teď už můžu jen obměňovat náplně.?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama